Det ser ut som att landsbygdskommunerna har anledning att oroa sig för framtiden. Den förda politiken tycks lämna landsbygden i sticket och landsbygdsminister Sven Erik Bucht verkar ha fullt upp och nobbar de inbjudningar han får till seminarier som avhandlar landsbygdens vara eller icke vara. Ska hela Sverige leva? Frågan är naturligtvis mest intressant för de som lever och verkar på landsbygden men det är oroande att Sveriges självförsörjande på mat krympt så pass under de senaste åren att vi svenskar bara skulle klara oss en vecka på vår egen matproduktion vid en kris.

Landsbygden – ointressant för landsbygdsministern?

I en artikel på Newsdesk med rubriken ”Landsbygdsministern ratar seminarium om utvecklingen av landsbygden” framgår med all tydlighet att landsbygdsminister Sven Erik Bucht har viktigare saker för sig än att fördjupa sig i landsbygdens verklighet. Engelskalektioner till exempel. Man får anta att det är studieresor på agendan. Landsbygdsministern hade dock inte behövt åka längre än till vårt Norska grannland för att se hur en väl fungerande landsbygdspolitik bedrivs. I Norge har man förstått betydelsen av de vackra orden; ”Hela landet ska leva” och ”Alla ska med”. I Sverige är detta paroller på valaffischerna och inget annat – och med lite otur kan vår låga självförsörjningsgrad en dag leda till ett bryskt uppvaknande.

Landsbygd under avveckling

Det är av allra yttersta vikt att varje svensk förstår hur saker och ting hänger ihop i tillvaron. Selfies, Facebook och TV n verkar stjäla det mesta av svenskens tid och en infantilisering pågår på alla nivåer. Att äta en limpa gör man genom att först köpa limpan på affären. För många kommer det som en överraskning att man kan baka limpan själv. Det låter overkligt men det är de facto så illa ställt med verklighetsförankringen idag – även på politisk nivå. Detta ointresse för landsbygdens verklighet och förutsättningar kan få katastrofala följder för Sveriges självförsörjning och just nu går verkligheten mot en avveckling av landsbygden. Vänd den utvecklingen innan det är för sent. Det blir ingen limpa alls – utan landsbygden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *