Även barnen kan få del av Folkungalands bidrag till att bevara landsbygden. För att barnfamiljer ska flytta till, eller stanna kvar på landsbygden måste barnen trivas. I Rejmyre har projekt Skansen fått ett bidrag på 272 000 kronor från Europeiska jordbruksfonden och Folkungaland för att utnyttja ett markområde i centrala Rejmyre som länge stått outnyttjat. I projektet ingår förutom en pulkabacke för barnen också en parkeringsplats, ett förråd, ett vindskydd, en grillplats och en boulebana. Självklart får även föräldrarna utnyttja pulkabacken, om de törs. Namnet på projektet kommer från det bostadshus som tidigare stod på platsen, och som kallades Skansen. Byggnaden revs 2016. Rejmyre tillhör Finspångs kommun som är en av de kommuner i Östergötland som ingår i Folkungaland. Det är en organisation som arbetar enligt LEADER-modellen. Modellen har tagits fram av EU, och syftar till att främja arbetet med jordbruk på landsbygden. De andra kommunerna är Linköping, Mjölby, Motala, Vadstena, Åtvidaberg och den västra delen av Norrköping.

Vinterskoj i Rejmyre

Tack vare projektet, som leds av Rejmyre byaråd, kommer både barn och vuxna som bor i Rejmyre att få ännu fler möjligheter till roligheter under hela året. En pulkabacke bekostad av EU och Folkungaland har redan invigts. Om man har fått nog av snön, och behöver lite mer energi finns ett nytt vindskydd och en ny grillplats på plats. Till sommaren kommer en ny boulebana att stå klar. Invigningen av pulkabacken lockade ett 100-tal barn som tack vare den myckna snön fick full fart nerför backen. Vi får hoppas att kommande vintrar också bjuder på lika mycket snö, för backen har tyvärr ingen snökanon. Hela projektet är ett samarbete mellan Rejmyre byaråd, Pro Rejmyre – Hävla, äldreboendet Berggården, förskola och fritidsgård som har bidragit med frivilliga insatser och många kreativa idéer. Rejmyre Byaråd är en förening som jobbar för att utveckla samhället, både för invånare och turister, men många av de boende i Rejmyre har också bidragit. Mycket ideellt arbete har gått åt för att ro hela projektet i land, men nu är nästan allt klart.

Pensionärerna får också vara med

Det är inte bara barnen som har fått ett nytt fritidsområde, även de vuxna kommer att få nya möjligheter till aktiviteter, men då främst på sommaren. Utöver pulkabacken har man också byggt en boulebana som ska skötas av PRO Rejmyre-Hävla. Det är för den verksamheten man har byggt förråden, så det ska finnas någonstans att förvara materialet när det inte används. Som en del i projektet och efter önskemål från boende i Rejmyre har dessutom en gångväg i närheten fått belysning. Belysningen, som också är en del av EU-satsningen, har satts upp av Finspångs kommuns tekniska verk. Den delen av projektet är redan klar, och belysningsstolparna finns på plats. Det som återstår är invigningen av boulebanan, och om vädret tillåter kommer den att ske i slutet av april. Då kommer också representanter för Folkungaland att delta. Det återstår några få saker innan hela projektet är klart, men sedan blir det nog kalas i Rejmyre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *