De flesta jobb finns i städerna, särskilt i storstadsregionerna som Stockholm och Göteborg. Det kan göra det problematiskt att leva och försörja sig på landsbygden. Men om du drömmer om att bo på landet eller vill bo kvar ute på landsbygden finns det olika vägar att gå.

Planerad ekonomi – bättre ekonomi


Många välbärgade personer kan kombinera livet på landet, storstaden och omvärlden. En viktig orsak till den goda ekonomin och möjligheterna som den medför är medveten planering av ekonomi och att skapa passiv inkomst. Om du bara planerar din ekonomi utifrån ett lönearbete, så blir du väldigt beroende av att andra skapar arbetsplatser som ger dig lön. Det är det vanligaste sättet att försörja sig och en bra grund, men med bara ett ekonomiskt ben är du mer utsatt – förutsatt att du inte jobbar inom sjukvård eller skola. Om du vill kunna bo på landet måste du planera din ekonomi. Dra ner på utgifterna, arbeta bort skulder och investera långsiktigt. Att äga en gård och skog är goda investeringar, liksom fastigheter i en stad. Om du har en lägenhet i en större stad kan du behålla lägenheten, hyra ut den och låta värdet på lägenheten öka. Se dock till att din bostadsrättsförening sköts på ett bra sätt. Ett tips är att ta hjälp av nabo.se som erbjuder kvalitativ fastighetsförvaltning av bostadsrättsföreningar. Du kan också investera i aktier eller i lokala företag. För att få bra ekonomi måste du alltså planera, men också investera. Det ger dig mycket större chanser att kunna bo på landet utan att behöva oroa dig för mycket för att bli arbetslös.

Arbeta på distans

Genom internet finns det många möjligheter att arbeta på distans. Idag kan du vara konsult inom nästan vad som helst: från marknadsföring och skönhetsvård till ingenjör och skogsvårdare. Ju mer utbildning du har, desto större möjligheter har du. Husen på landet är ofta så stora att det är enkelt att ha ett kontor i bostaden.

Egenföretagare


Även om du har en anställning bör du också ha ett eget företag. Kom på något som du är skicklig på och ha det som extra inkomstkälla. Då får du fler ben att stå på. Du kan vara konsult ett par timmar varje vecka eller rent av välja att gå ner i arbetstid för att arbeta med det en dag i veckan. Om du är skicklig på att arbeta med dina händer kan du renovera bilar eller möbler eller bygga friggebodar att sälja. Finsnickeri, som vackra smörknivar och skålar, kan du ta rejält betalt för och sälja till turister.

Hyra ut

Om du har en stuga på gården eller vid en sjö kan du hyra ut den sommartid. Du kan också hyra ut kanot eller båt och sälja fiskekort om du bor nära ett vattendrag som är intressant för fiskefantaster. Många bäckar små, bildar en stor å – det gäller både i utgifter, men också i inkomster. Det finns flera personer som lyckats bli ekonomiskt oberoende och även om det inte är ditt mål, så kan du lära dig mycket av deras tankar kring ekonomi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *