Folkungaland är i grunden en del av en organisation i Europeiska Jordbruksfonden som främjar och utvecklar landsbygden, jordbruk och lantliv. Folkungaland består av ett kollektiv av många kommuner som tillsammans skapar lösningar för ett bättre lantliv med Leadermetoden. Denna metod består av samarbete och nätverk och bland annat lokala strategier. I hjärtat av Östergötland ligger en del av Folkungaland i Vreta Kluster i Linköping.

Folkungaland är framtidens inspiratör!

Landsbygden behöver stöd för att utvecklas och många lokala aktörer arbetar för en bättre landsbygd enligt organisationen Folkungaland. Att bo på landsbygden är att bo nära naturen. Då är det viktigt att man även som privatperson tar hand om miljön. På landsbygden bor man i hus och det är viktigt att taket är helt och säkert. Man kan bo i ett hus i många kommuner och städer runtom i Sverige. Bor man till exempel i Stockholm och behöver laga taket, kan man få en professionell takläggning, takmålning, snöskottning och service inom taksäkerhet. Organisationen Folkungaland har stora framsteg inom många projekt. Folkungaland var med och skapade Norrköpings första konstsnöanläggning för att möjliggöra Kimstad Skidcenter. Linköping är med i unika Leaderområdet Folkungaland sedan starten år 2007.

Vreta Kluster – en framtida grön vision

Vreta Kluster är ett kansli i Linköping och ett kreativt projekt som startades år 2011. Syftet med verksamheten är för att driva fram en bättre utveckling inom grön näring. Vreta Kluster är ett stort utvecklingscentrum som består av en företagspark, lokaler där man har utbildningar inom grön framtid och en konferensdel. På Vreta Kluster arbetar man fram högteknologiska lösningar, bättre djurhållning, miljövänliga alternativ inom jordbruk och ekologiska alternativ för jordbruken. På Vreta Kluster vill man även främja och ta fram bättre, miljövänliga lösningar för företag inom all form av jordbruk.

Folkungaland med sina gröna projekt, brinner för miljöfrågor! Lantbruk belastar miljön även om det redan pågår mer miljövänliga åtgärder. Folkungalands eldsjälar strävar efter att få människor mer intresserade av lokal produktion istället för att konsumenterna köper mat som är importerad. Genom att vilja köpa närproducerat, minskar man avgaser från transporter som levererar importvaror. En fördel är att jordbrukare kan söka jordbruksstöd om de är beredda ställa om för en hållbar produktion. Om alla hjälper till och gör medvetna miljövänliga val, kan vi få en miljö som både djur och människor trivs med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *