Folkungaland är som bekant en organisation som enligt EU:s LEADER-modell arbetar för att främja jordbruket på landet och att bevara landsbygden. Allt fler väljer att bosätta sig i de större städerna. Saker som lockar är utbildning, jobb, bättre förbindelser, mer valmöjligheter bland mat och shopping och möjligheten att träffa fler människor.

Det som är lätt att glömma bort är att det även finns många fördelar med att bo på landet. Att det inte finns andra människor, affärer eller något att göra i en mindre by eller på landsbygden är en myt. Det finns många människor och väldigt mycket att göra.

Det finns många fördelar med att bosätta sig på landet. I dagens samhälle är det mycket billigare att bosätta sig på landet. Detta kan vara en stor fördel om du kanske lockas lite av landsbygden, och känner att du inte vill lägga flera miljoner på ett hem. Till exempel är huspriserna så höga i Göteborg nuförtiden att flera har börjat leta sig till kranskommuner som Ale, Mark eller Ulricehamn. Om du bor på landet i ett hus, kanske du har eller vill ha ett uterum.

Old man holding wooden crate filled with fresh vegetables - tomatoes, carrots, garlic and potatoes.
Old man holding wooden crate filled with fresh vegetables – tomatoes, carrots, garlic and potatoes.

Den tystnaden som finns på landet, hittar du inte i en storstad. Dessutom är risken för att bli stressad mycket lägre på landsbygden. Du har en stor närhet till naturen, där du kan ta långa promenader och till exempel plocka svamp. Här får du en chans att odla ekologiskt och ha en stor trädgård. Du kan ha egna husdjur, som kan springa fritt. Ifall du har barn kommer de få ha stora omgivningar där de får leka, vara aktiva och upptäcka själva. Det finns flera exempel på undersökningar som visar på att du mår bättre och lever längre om du bor på landsbygden. Anledningarna till detta kan vara flera, men bland annat på grund av färre avgaser, och att människor generellt lever mer hälsosamt utan samma nivå av stress eller tillgång till tobak och alkohol.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *