Östergötland är både ett län och ett landskap, och de två sammanfaller i stort sett helt med varandra, även om länet är något större än landskapet. Det ligger i sydöstra Sverige, och gränsar till Småland, Västergötland, Närke och Södermanland. Landskapet har dessutom kust mot Östersjön.

Människor har levt i Östergötland sedan år 7 000 f. Kr. Kanske levde de där tidigare än så, men de tidigaste fornlämningarna man har hittat har daterats till den perioden. I Östergötland finns överhuvudtaget ett mycket stort antal fornlämningar, något som tydligt indikerar landskapets långa historia av mänskliga bosättningar: sammanlagt finns det runt 50 000 kända fornlämningar runt om i Östergötland.1280px-himmelstalund_norrkoping_2008-05-10_bild13

Östergötland kristnades i början av 1000-talet, och det är från denna period som de första kyrkorna i landskapet härstammar. Redan några hundra år senare, på medeltiden under 1200-talet, 1300-talet och 1400-talet, hade fem av orterna i landskapet erhållit det som kallades stadsprivilegier, och erkändes således som städer. Det indikerar med andra ord att flera platser i Östergötland redan då var långt utvecklade samhällen. Städerna i fråga var Linköping, Norrköping, Skänninge, Söderköping och Vadstena. Samtliga dessa städer, med undantag från Skänninge, är idag centralorter i kommuner med samma namn. Av dessa är Linköping den största, med drygt 100 000 invånare. Om Östergötland inte känns tillräckligt stort, och man drömmer om att leva utomlands, till exempel genom att flytta till England, kan man vända sig till Crown Relocations, som är experter på internationella flyttar. De kan med andra ord hjälpa en att göra ens dröm till verklighet.

Den näst största staden i landskapet, Norrköping, var länge den största, vilket till stor del berodde på den stora industri som utvecklades i staden på 1800-talet. Norrköping är än idag en av de bäst bevarade industristäderna i Nordeuropa från denna period. Så småningom gjorde dock Linköpings högteknologiska industri, tillsammans med utvecklingen av skolväsendet i denna stad under 1900-talet att Linköping gick om Norrköping i antalet invånare. Linköpings universitet är idag en av de största arbetsgivarna i staden, tillsammans med bland annat SAAB Aerospace. Länsstyrelsen i Östergötlands län är en av de största arbetsgivarna i hela landskapet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *